Višegrad: Pogoni u FKL-u ponovo rade

Bez autora
Apr 18 2010

Fabrika kotrljajućih ležajeva (FKL) iz Višegrada obnovila je proces proizvodnje i ovih dana priprema prvu isporuku svojih proizvoda na inozemno tržište. Švedskoj firmi SKF bit će isporučeno 15 tona dijelova za ležajeve. Radi se o plasmanu prema poznatom svjetskom kupcu tako da ugovorenog posla za ovu godinu ima dovoljno. Za pokretanje prizvodnje u FKL-u zaslužni su mladi ljudi, koji su prošli obuku za rad na savremenim mašinskim tehnologijama u trajanju od tri mjeseca. Za početak, angažirali smo 25 radnika, a za dva mjeseca proširujemo proizvodnju, što će biti šansa za zaposlenje još desetak mladih zanatlija sa biroa nezaposlenih. Menadžment FKL-a u Višegradu podnio je zahtjev Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske za dodjelu 100.000 maraka po osnovu sufinansiranja poticaja izvoza za ovu godinu.

Višegrad: Pogoni u FKL-u ponovo radeFabrika kotrljajućih ležajeva (FKL) iz Višegrada obnovila je proces proizvodnje i ovih dana priprema prvu isporuku svojih proizvoda na inozemno tržište.

Veliki podstrek

- Švedskoj firmi SKF bit će isporučeno 15 tona dijelova za ležajeve. Radi se o plasmanu prema poznatom svjetskom kupcu tako da ugovorenog posla za ovu godinu ima dovoljno - potvrdio nam je direktor ove firme Milosav Krunić.

On je rekao da su za pokretanje prizvodnje u FKL-u zaslužni mladi ljudi, koji su prošli obuku za rad na savremenim mašinskim tehnologijama u trajanju od tri mjeseca.

- Za početak, angažirali smo 25 radnika, a za dva mjeseca proširujemo proizvodnju, što će biti šansa za zaposlenje još desetak mladih zanatlija sa biroa nezaposlenih - istakao je Krunić.

Dodao je da je menadžment FKL-a u Višegradu podnio zahtjev Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske za dodjelu 100.000 maraka po osnovu sufinansiranja poticaja izvoza za ovu godinu.

Redovne plaće


Načelnik općine Višegrad Tomislav Popović smatra da su pokretanje proizvodnje u FKL-u i zapošljavanje veliko ohrabrenje i podstrek i za ostale u posrnuloj višegradskoj privredi.

- Općina je već pomogla FKL za stimulativno zapošljavanje i podsticaj proizvodnje od 300.000 maraka, a ranije je reprogramiran dug kako bi se i na taj način pomoglo ovoj firmi - kazao je Popović.

Božo Krsmanović, šef proizvodnje, rekao je u ime radnika da su zadovoljni početkom rada, da imaju osiguran prijevoz i topli obrok, a nadaju se i redovnoj plaći.

Nakon privatizacije, u preduzeće je uveden stečaj, a radnici su završili na birou za zapošljavanje. Godinu i po poslije zatvaranja, fabričke hale ponovo su oživjele.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik